Så køb dog en diktafon!

Så køb dog en diktafon!

Jeg ved det godt, det er da et lidt underligt emne at skrive om – diktafoner.

Det er ikke desto mindre med et meget specifikt budskab på hjerte, at jeg har sat mig ved tasterne. Drop din smartphone når du optager interviews, møder og forelæsninger. Kvaliteten er lav, fil-administrationen besværlig og uden sikkerhed, og så bliver optagelsen alt for ofte afbrudt af opkald og beskeder!

Jeg studerer nu på snart fjerde år og har i den tid stiftet bekendskab med optagelse til alverdens formål. En ordentlig diktafon er bare bedre end en smartphone, og her er hvorfor:

Mikrofon : Man glemmer det helt, men smartphones har IKKE særligt gode mikrofoner. Diktafoner har ikke blot kvalitetsmikrofoner, de har også flere af dem. Du kan få både 2- og 3-vejs diktafoner, og formålet afgør suverænt hvad du har brug for. Flere mikrofoner gør det muligt at optage på afstand, samt at diktafonen kan differentiere mellem flere lydkilder. Fx Philips DVT5500.

Fil-format : Lydkvaliteten afhænger af flere ting og i meget høj grad af optage-formatet. En professionel diktafon kan optage i flere formater, som .mpeg2-, .mpeg4-, .wma-, .mp3- og PCM-format. Dette er ikke kun væsentligt ift. kvalitet, det er også vigtigt at formatet kan afspilles af det program, du bruger til at lytte/transskribere.

Software : Gode diktafoner kan analysere de fysiske omgivelser ift. støjniveau og afstand til lydkilden. De kan derfor optage i en meget klarere og mindre støjet kvalitet, hvor al information er forståelig. Selv med flere lydkilder, som ved et møde, kan maskinen udnytte lyden optimalt. Fx Olympus WS812.

Datasikkerhed : Det er essensielt at behandle fortrolige oplysninger – og det er forskningsdata for det meste – ordentligt. En enhed med internetadgang og meget begrænset sikkerhed er ikke en super garanti.

Batteri : Det virker måske omsonst at specificere det, men en diktafon må altså ikke løbe tør for strøm midt i et interview. Med optagetider i op til to dages kontinuert optagelse og genopladelige batterier løber en diktafon sjældent tør.

Indsæt og overskriv : Flere professionelle diktafoner kan indsætte optagelser i allerede eksisterende optagelser. Dette er især fordelagtigt, når du optager tanker, ideer og noter til senere brug. Fx Olympus DS7000.

Der er selvfølgelig også andre faktorer, der gør sig gældende. Find først og fremmest ud af, hvad du har af optage-behov, og gå så igang på google. Evt. kan du også kontakte en forhandler og spørge løs. Jeg vil anbefale sommer-as, der er Danmarks klart største forhandler af diktafoner.

stenographer-dictaphone

Besøg www.sommer-as.dk for et stort udvalg i dikteringsløsninger.

http://www.dictation.philips.com/us/how-we-make-a-difference/news/a_state_of_the_art_dictation_solution/

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så køb dog en diktafon!